Ferestrele şi uşile din PVC Salamander pot fi echipate cu rulouri. Succint, avantajele rulourilor sunt următoarele:
– asigură intimitatea şi întunericul dorit pentru perioada de odihnă;
– asigură un plus de securitate locuinţei dumneavoastră. O fereastră cu ruloul coborât este mult mai greu de vandalizat, mai ales dacă ruloul este prevăzut cu sisteme de blocare;
– aduc o izolare termică suplimentară, lamelele constituind, la rândul lor, o barieră termică : iarna pentru frig şi vara pentru căldură şi radiaţie solară.
Firma Civa Construct echipează tâmplăria PVC Salamander cu rulouri marca Hella-SKS Germania, una din cele mai importante companii de profil din lume.
Rulourile se impart in 2 categorii principale:
1. Rulourile suprapuse cu casetă PVC izolată termic: acest sistem este cel mai indicat din punct de vedere tehnic, însă montarea ruloului trebuie facută simultan cu montarea tâmplariei. În funcţie de dimensiunea golului de zidărie, înălţimea casetei poate fi de 17 sau 21 de centimetri. Practic, tâmplăria se va confecţiona cu o înălţime redusă cu cota casetei. Situaţia ideală este cea în care prezenţa ruloului este luată în considerare chiar de arhitect, la proiectarea construcţiei. Golurile de zidărie se fac mai înalte, iar partea exterioară a casetei se maschează cu poilistiren sau se integrează într-un locaş special prevăzut. Astfel, privind din exterior, covorul de lamele pare să coboare direct din zid. Din punct de vedere estetic, marele avantaj al rulourilor suprapuse este acela că lamelele, ghidajele şi caseta sunt înfoliate în aceeaşi nuanţă cu tâmplăria. Se obţine astfel un ansamblu perfect unitar.
2. Rulouri aplicate pe faţa exterioară a tâmplăriei, cu casetă semirotundă sau teşită la 45 de grade: reprezintă, în general, soluţia post-vânzare. Se optează pentru această variantă atunci când aveţi ferestrele deja montate si ajungeţi la concluzia că doriţi rulouri. În funcţie de înălţimea tâmplăriei, caseta va avea una din dimensiunile: 137 mm, 150 mm, 165 mm sau 180 mm. Caseta şi ghidajele se vopsesc în nuanţe RAL, nu există posibilitatea înfolierii ca şi la rulourile cu casetă suprapusă.
Ambele tipuri de rulouri pot avea lamele din PVC sau aluminiu extrudat. Deşi sunt puţin mai scumpe, recomandarea mea este să alegeţi lamelele din Al: au o durabilitate şi o rezistenţă superioare şi, în plus, au interiorul umplut cu spumă poliuretanică. Se obţine în acest mod o izolare termică suplimentară, contribuind la confortul termic, atât în sezonul rece, cât şi în cel cald.
Acţionarea rulourilor poate fi mecanică, cu panglică sau manivelă (pentru greutăţi mari) sau electrică, cu motor. În cazul acţionării electrice, comanda poate fi dată din buton sau telecomandă. Bineînţeles, rulourile se pot conecta la un sistem de comandă centralizat pentru întreaga clădire.
La comanda rulourilor trebuie să ţineţi seama de poziţiile unde doriţi plase contra insectelor. Acestea vin integrate în rulou şi culisează în paralel cu acesta. Practic, caseta are integrată atât plasa contra insectelor, cât şi ruloul propriu-zis. Odată montat ruloul, dacă acesta nu a fost prevazut de la început cu plasă integrată, instalarea acesteia devine aproape imposibilă.